Przemówienie wygłoszone na uroczystości Dnia Edukacji Narodowej w Szkole Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Żyrzynie w dniu 14 października 2013 roku.
Z ogromną przyjemnością ponownie biorę udział w uroczystości, odbywającej się w Waszej Szkole, która jest mi szczególnie bliska i droga – tak jak bliski i drogi jest zawsze dla mnie Dzień Nauczyciela, Święto o wyjątkowej randze i znaczeniu. Pojawia się ono każdego roku w kalendarzu życia szkolnego niczym barwny kwiat, jest wciąż radosne i jednocześnie wzruszające, nacechowane ciepłem i serdecznością. Uczestniczą w nim rzesze uczniów i rodziców, ale najbardziej uhonorowani czują się ci, którzy dają z siebie tak dużo – swoje zdrowie, swój czas i wysiłek, miłość i troskę. Nauczyciele. To oni przekazują wiedzę, kształtują umiejętności, wychowują, pełnią funkcje opiekuńcze. To oni uczą odkrywać świat, jego piękno i złożoność, wpajają hierarchię wartości, budują postawy i przekonania. Z tym bezcennym bagażem wyruszamy potem wszyscy na skomplikowane drogi naszego bytowania. Za ten trud, mrówczą pracowitość, oddanie dziękujemy Nauczycielom gorąco i życzymy im tego, co najlepsze.
Narodowe Święto Niepodległości – polskie święto, obchodzone co roku 11 listopada, dla upamiętnienia rocznicy odzyskania przez Naród Polski niepodległego bytu państwowego w 1918 roku po 123 latach od rozbiorów dokonanych przez Rosję, Prusy i Austrię. Ustanowione w ostatnich latach II RP, przywrócone w roku 1989.
11 listopada przypomina nam, że wolność i niepodległość raz osiągnięta nie jest trwałym elementem, tylko czymś, o co należy dbać i co trzeba pielęgnować.
Rola drugiego śniadania:
- dostarcza organizmowi potrzebną energię i składniki pokarmowe;
- wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia, lepsze wyniki w nauce, rozwój intelektualny. Uczniowie, którzy nie spożywają drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami;
- wpływa na wydolność i sprawność, siłę fizyczną, dobre samopoczucie;
- kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe.