• Sekretariat, Intendent: poniedziałek - piątek 7:00 - 15:00 • Świetlica: poniedziałek - piątek 6:30 - 15:30 •Tel: 81 880 90 03

logo sp

Zdrowe śniadanie dla ucznia

Najczęściej drugie śniadanie ucznia to gotowa kanapka, ważne jest jednak odpowiednie jej urozmaicenie. Najlepiej, aby kanapka zawierała pieczywo razowe, a także do wyboru: ser, twaróg lub chudą wędlinę oraz warzywo (np. liść sałaty, cykorii, plasterki pomidora, ogórka, papryki). Do kanapki powinien być dołączony owoc sezonowy lub warzywo jako źródło witamin. Pokrojone owoce i warzywa, owoce suszone, sałatki, twarożki uczeń może łatwo zabrać ze sobą do szkoły w plastikowym pojemniku na żywność. Napojami uzupełniającymi drugie śniadanie są woda mineralna, herbatki owocowe, soki owocowe i warzywne oraz napoje mleczne.

Wspólne drugie śniadanie

Organizacja powszechnych śniadań szkolnych wymaga stworzenia przez szkołę własnej polityki w tym zakresie. Bardzo istotną kwestią jest spożywanie drugiego śniadania wspólnie z nauczycielem, który jest autorytetem dla dzieci. Jego przykład może pozytywnie wpłynąć na nawyki żywieniowe wychowanków.

Miejsce i czas spożycia

Miejsce i czas śniadań szkolnych powinno być określone dla każdej klasy. Odpowiednim miejscem do spożycia drugiego śniadania jest po prostu sala lekcyjna lub stołówka szkolna. Dzieciom należy zapewnić także odpowiednio długą, minimum 15-minutową przerwę, w czasie której będą mogły spożyć posiłek w spokojnej, sprzyjającej atmosferze. Dzieci uczą się w ten sposób, że każdy posiłek jest ważny i należy go spożywać w spokoju, bez pośpiechu. Reguła spożywania w szkole podstawowej posiłków wspólnie z nauczycielem powinna dotyczyć nie tylko klas młodszych, lecz także klas starszych. Możliwość zjedzenia posiłku w sali powinni mieć również uczniowie gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych.

Organizacja dożywiania uczniów

Organizacja drugiego śniadania w szkole powinna uwzględniać fakt spożywania tego posiłku przez wszystkie dzieci, także te w trudnej sytuacji materialnej. Dzieci mające trudne warunki bytowe powinny być objęte systemem dożywiania zorganizowanym przez szkołę (www.mpips.gov.pl, www.men.gov.pl). Działania placówki w zakresie organizacji drugich śniadań wspierają programy: „Owoce w szkole” i „Szklanka mleka”.

Jak przekonać rodziców?

Bez czynnego udziału rodziców wysiłki szkoły w organizacji śniadań szkolnych nie mają szans powodzenia. Aby pozyskać rodziców, należy przekonać ich o korzyściach i konieczności spożywania przez dzieci śniadania w domu i drugiego śniadania w szkole. Często zdarza się, że rodzice dają dziecku do szkoły pieniądze na zakup żywności. Niestety, przy niewłaściwym asortymencie sklepiku szkolnego lub nieprawidłowych nawykach żywieniowych dziecka taka forma dostępności posiłku nie jest dobra. Może ona prowadzić do zakupu produktów niewartościowych, które nie spełniają założeń posiłku, jakim jest drugie śniadanie.

Informacje prawne

Kontakt

© Szkoła Podstawowa im. A. Mickiewicza w Żyrzynie. Wszystkie prawa zastrzeżone.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.