• Sekretariat, Intendent: poniedziałek - piątek 7:00 - 15:00 • Świetlica: poniedziałek - piątek 6:30 - 15:30 •Tel: 81 880 90 03

logo sp

Regulamin korzystania ze stołówki szkolnej

w Szkole Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Żyrzynie

Podstawa prawna

Prawo Oświatowe art. 106 ustawy z dnia 14 grudnia 2016 r. (Dz.U.2021.0.1082 z późn. zm.)

I. Postanowienia ogólne

1. Stołówka szkolna została zorganizowana w ramach prawidłowej realizacji zadań  opiekuńczych szkoły, w tym wspierania prawidłowego rozwoju uczniów.

2. Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowywanych przez pracowników kuchni szkolnej dla osób uprawnionych do korzystania z niej.

3. Stołówka szkolna zapewnia wydawanie posiłku w formie obiadów.

4. Posiłki są przygotowywane na miejscu przez pracowników szkoły, zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemu HACCP.

5. Posiłki są przygotowywane w oparciu o środki spożywcze spełniające wymagania Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz przepisów wykonawczych do tej Ustawy. ( Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.)

6. Stołówka szkolna nie wydaje posiłków niespełniających norm i wymagań określonych przepisami Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz przepisów wykonawczych do tej Ustawy.

II. Uprawnieni do korzystania ze stołówki szkolnej

Do korzystania ze stołówki szkolnej uprawnieni są:

1. Uczniowie szkoły wnoszący opłaty indywidualne przez rodziców/opiekunów prawnych dziecka;

2. Uczniowie szkoły, których dożywianie jest finansowane, przez GOPS, Gminę Żyrzyn oraz innych sponsorów;

3. Nauczyciele oraz inni pracownicy szkoły wnoszący opłaty indywidualne za zgodą Dyrektora Szkoły.

III. Korzystanie z posiłków

1. Podstawą do korzystania z obiadów w stołówce szkolnej jest wcześniejsze zgłoszenie do intendenta oraz uiszczenie należności za dany miesiąc

2. Rezygnację  korzystania z obiadów należy złożyć u intendenta w terminie do 25-go dnia miesiąca poprzedzającego miesiąc, od którego następuje rezygnacja z obiadów.

IV. Wydawanie posiłków

1. Za wydawanie posiłków odpowiadają pracownicy stołówki szkolnej.

2. Posiłki wydawane są w dniach realizacji zajęć dydaktyczno-wychowawczych zgodnie z harmonogramem ustalonym przez Dyrektora Szkoły.

3. W dni wolne od zajęć dydaktycznych , gdy funkcjonuje tylko świetlica posiłki są niewydawane.

4. Posiłki wydawane są w godzinach otwarcia stołówki, tj. w godz. 11.25 – 12.45 wg ustalonego harmonogramu.

5. W przypadku skróconych lekcji godziny wydawania obiadów ulegają zmianie.

6. Jadłospis na dany tydzień jest wywieszany na tablicy informacyjnej przy stołówce szkolnej oraz publikowany na stronie internetowej szkoły: spzyrzyn/praca szkoły/stołówka

7. Stołówka szkolna jest jedynym miejscem przeznaczonym do spożywania posiłków przygotowanych przez pracowników kuchni.

8. Stołówka szkolna nie wydaje posiłków na wynos uczniom i ich rodzicom.

V. Odpłatność za obiady

1. Opłata za korzystanie z posiłku wydawanego w stołówce szkolnej przez uczniów kalkulowana jest wyłącznie w oparciu o koszt żywności użytej do przygotowania posiłku (wsad do kotła).

2. Opłata za korzystanie z posiłku wydawanego w stołówce szkolnej przez Nauczycieli i pozostałych pracowników kalkulowana jest w oparciu o koszt żywności użytej do przygotowania posiłku (wsad do kotła) oraz koszt przygotowania i wydania posiłku tj. koszt wynagrodzenia pracowników wraz ze składkami naliczanymi od tych wynagrodzeń oraz koszty utrzymania stołówki.

3. Wysokość opłaty za posiłki w stołówce szkolnej określa Dyrektor Szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę.

VI. Wnoszenie opłat za obiady

1. Koszt jednego obiadu jest ustalany na dany rok szkolny z zastrzeżeniem możliwości zmiany.

2. Opłat za obiady można dokonywać wyłącznie na indywidualny rachunek bankowy

w tytule przelewu należy podać: imię i nazwisko dziecka/klasa/ za miesiąc……/dni za które dokonano odliczenia.

3. Informacje określające termin, wysokość i tytuł wpłat na każdy miesiąc są umieszczane na tablicy informacyjnej przy stołówce szkolnej oraz na stronie internetowej szkoły (spzyrzyn/praca szkoły/stołówka). Informacji dotyczących wysokości odpłatności udziela również intendent szkoły pod nr tel. (81) 880 90 25.

4. Wpłat za obiady dokonuje się zawsze od 1-go dnia roboczego danego miesiąca.

5. Za datę spełnienia zapłaty należności uważa się datę obciążenia rachunku Rodzica.

6. Rodzic odpowiada za prawidłową kwotę i prawidłowy opis przelewu.

7. Dokonując wpłat, nie pomniejsza się ich o nieobecności, które dopiero mają nastąpić.

VII. Odwołania obiadów

1. Odwołanie obiadu można zgłaszać najpóźniej do godz. 15.00 dnia roboczego poprzedzającego nieobecność ( w nagłych sytuacjach w danym dniu do godziny 7.30) telefonicznie pod nr (81) 880 90 25 lub 507 812 135.

 Zgłoszeń należy dokonywać w godzinach pracy intendenta.

 Przy zgłaszaniu odwołania obiadów należy podać imię i nazwisko ucznia i datę nieobecności.

2. W przypadku planowanego wyjścia szkolnego, wycieczki klasy w porze wydawania obiadów, odwołanie obiadu zgłasza wychowawca.

3. Należność za odwołane obiady zostaje zarachowana na poczet wpłat za następny miesiąc. Należność tę należy rozliczyć przy najbliższej płatności poprzez pomniejszenie wpłaty za

kolejny miesiąc (wskazany jest wcześniejszy kontakt z intendentem szkoły w celu uzgodnienia kwoty do zapłaty).

5. Po zakończeniu każdego okresu ( I i II półrocze)   korzystania z obiadów w stołówce szkolnej, ewentualne nadpłaty Szkoła przekaże na wskazany przez rodzica rachunek bankowy.

VIII. Zasady zachowania w stołówce szkolnej

1. Uczniowie wchodzą na stołówkę w grupach wg ustalonego harmonogramu.

2. Posiłki uczniom wydaje szef kuchni/pracownik kuchni.

3. Po spożyciu posiłku uczniowie odnoszą naczynia w wyznaczone miejsce i niezwłocznie opuszczają stołówkę.

4. Podczas wydawania posiłków w stołówce mogą przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłek oraz osoby dyżurujące.

5. W sprawach porządkowych dotyczących korzystania z posiłków, uczniowie, nauczyciele i pracownicy zobowiązani są respektować polecenia Intendenta Szkolnego lub innego upoważnionego pracownika szkoły.

6. Osoby spożywające posiłek mają obowiązek:

a) zachowania czystości, a w szczególności powinny przed posiłkiem umyć ręce,

b) kulturalnego spożywania posiłków,

c) zachowania ciszy podczas spożywania posiłków,

d) kulturalnego odnoszenia się do rówieśników, personelu kuchni i stołówki,

e) używania sztućców wyłącznie zgodnie z ich przeznaczeniem.

f) uczniowie korzystający ze stołówki szkolnej zobowiązani są do pozostawienia kurtek i plecaków przed stołówką

7. Zabrania się na stołówce szkolnej:

a) pobytu osób nieuprawnionych, w tym rodziców i prawnych opiekunów dzieci,

b) wnoszenia na stołówkę własnych naczyń, sztućców i własnych środków spożywczych,

c) popychania, szarpania, biegania,

d) niszczenia mienia stołówki,

e) korzystania z urządzeń technicznych, tj. telefony, tablety, laptopy.

8. W przypadku nierespektowania wyżej wymienionych zasad powiadamia się wychowawcę klasy oraz rodziców lub prawnych opiekunów ucznia oraz Dyrektora Szkoły.

IX. Postanowienia końcowe

W sprawach nieuregulowanych w niniejszym Regulaminie, związanych z organizacją pracystołówki szkolnej, decyduje dyrektor szkoły.

Regulamin obowiązuje od 02.09.2024 r.

Informacje prawne

Kontakt

© Szkoła Podstawowa im. A. Mickiewicza w Żyrzynie. Wszystkie prawa zastrzeżone.