{pgslideshow id=978|width=250|height=150|delay=3000|image=M|pgslink=1} |
Znajomość zasad prawidłowego żywienia i ich przestrzeganie jest nieodzownym warunkiem zdrowia, prawidłowego rozwoju zarówno fizycznego jak i umysłowego. Uczniowie klasy trzeciej wielokrotnie poruszali te tematy, a z początkiem listopada znowu w klasie zagościły warzywa i owoce. Uczniowie rozmawiali na różne tematy: Jesień zamknięta w słoikach i sposoby przechowywania owoców i warzyw w czasie zimy. Jak dbamy o zdrowie? Znaczenie produktów i witamin w codziennym odżywianiu. Kiedy chorujemy? Rozmowa o pracy lekarzy wybranych specjalności. Witaminy, witaminki. Pochodzenie i rola witamin dla rozwoju naszego organizmu. Dzieci podczas zajęć mogły spróbować przetworów z babcinej spiżarni. Wykonały samodzielnie witaminową składankę, aby poznać bogactwo warzyw i owoców. A na koniec, aby udowodnić, że potrafią dbać o swoje zdrowie i wiedzą, jak należy się odżywiać, przygotowały sałatkę owocową i surówkę owocowo-warzywną. Było w naszej klasie przesmacznie, a przede wszystkim zdrowo. Dzieci przyniosły świeże warzywa i owoce. Wszyscy mieli soczyste minki na widok tak smakowitych produktów i każdy ochoczo pracował. Dzieci samodzielnie kroiły, tarły i przyrządzały sałatkę i surówkę przestrzegając zasad bezpieczeństwa. Wszyscy jedli z apetytem. Sałatka i surówka udała się, wyszła wspaniale! |