{pgslideshow id=956|width=250|height=150|delay=3000|image=M|pgslink=1} | Uczniowie Klasy IIIa wzięli udział w warsztatach pieczenia chleba w Alkierzu w Śniadówce. Pani Urszula w bardzo ciekawy sposób przybliżyła dzieciom tradycje pieczenia chleba w piecu opalanym drewnem. Najpierw krótko opowiedziała o zbożach wykorzystywanych do wypieku chleba oraz omówiła proces uzyskiwania z tych zbóż mąki. Następnie przygotowane już ciasta trafiło do foremek. Pod okiem gospodyni dzieci napaliły w piecu, aby go nagrzać. Ogień się palił, a uczniowie zabrali się do pieczenia podpłomyków i bułeczek. Pracy było co niemiara. Zarówno dziewczynki jak i chłopcy z zapałem wzięli się do pracy. Gotowe wypieki trafiły do pieca. W dobrze nagrzanym piecu bułeczki piekły się króciutko. Chlebek musiał piec się nieco dłużej. W tym czasie uczniowie ubijali masło śpiewając ludowe przyśpiewki. Podpłomyki najlepiej smakowały z samodzielnie zrobionym masełkiem. Jeszcze ciepłe wypieki zabrali sobie do domów, aby pochwalić się swoją pracą. Warsztaty przybliżyły dzieciom tradycje pieczenia i poszanowania chleba oraz wyzwoliły szacunek do ciężkiej pracy rolnika i piekarza. |