INFORMACJA
Z obiadów w stołówce szkolnej korzystać mogą uczniowie klas I-VIII i nauczyciele i pracownicy Szkoły Podstawowej w Żyrzynie.
Od miesiąca września 2024 r. przewiduje się wydawanie obiadów według ustalonego harmonogramu.
Informujemy, iż cena jednego obiadu (zupa+drugie danie+kompot) wynosi 7,00 zł, a samej zupy 4,00 zł.
Opłata za obiady uiszczana jest na konto bankowe do 3 dnia każdego miesiąca
(Nr konta 46 8191 1071 2006 6000 0161 0002) - Szkoła Podstawowa w Żyrzynie.
Informacja o wysokości opłaty za obiady za dany miesiąc (bez odliczeń) będzie zamieszczana na stronie internetowej szkoły i na tablicy ogłoszeń w szkole 1dnia roboczego każdego miesiąca. Odpłatności należy dokonywać zawsze od 1-go dnia roboczego danego miesiąca.
Na dokonanym przelewie lub wpłacie koniecznie musi być zawarta informacja z danymi ucznia spożywającego posiłek w szkole np. ,,Opłata za obiady za m-c wrzesień 2024r. Jan Kowalski kl. Ia,,
W przypadku nieobecności, stołującemu przysługuje zwrot dziennej stawki żywieniowej za każdy dzień nieobecności w szkole pod warunkiem wcześniejszego jej zgłoszenia telefonicznego lub poprzez sms (81 880 90 25 lub 507 812 135) najpóźniej do godz.15:00 w dniu poprzedzającym nieobecność dziecka w szkole. W nagłych sytuacjach nieobecność stołującego można zgłosić w danym dniu, tylko do godziny 7:30. Intendent pracuje w godzinach od 7:00 do 15:00. Proszę kontaktować się w godzinach pracy intendenta.
Nie zgłoszona nieobecność na posiłku nie podlega zwrotowi kosztów. Wszystkie potwierdzone przez intendenta zgłoszone nieobecności stołującego, rodzic jest zobowiązany sam dokonywać odliczeń w następnym miesiącu.
Rezygnację ze spożywania obiadów przez ucznia należy zgłosić do intendenta w terminie do 25-go dnia miesiąca poprzedzającego miesiąc, od którego następuje rezygnacja z obiadów.
ZASADY ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W SZKOLE PODSTAWOWEJ W ŻYRZYNIE
Żywienie dzieci i młodzieży w naszej szkole opiera się na określonych zasadach i spełnia wypracowane przez ekspertów normy i wymagania. Kontrolę nad spełnianiem wymagań z tego zakresu pełni organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Sanepid). Minister Zdrowia wydaje stosowne rozporządzenia regulujące kwestie wymagań odnośnie żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży oraz żywności oferowanej do sprzedaży w placówkach szkolnych.
Aktualnie wymagania te precyzuje rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach(Dz.U. z 2016r.poz 1154).
Zapisy § 1 rozporządzenia zawierają wymagania co do zawartości cukru, tłuszczu i soli w poszczególnych, wybranych grupach środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty.
Wymagania dla żywienia zbiorowego w placówkach szkolnych znajdują się w§ 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia.
Zgodnie z zapisami zawartymi w rozporządzeniu środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej.
Aktualnie obowiązujące normy to opracowane w Instytucie Żywności i
Żywienia w 2020r Normy Żywienia dla populacji Polski.
Ponadto w rozporządzeniu zawarte są wytyczne co odpowiedniego doboru i częstotliwości podaży poszczególnych grup produktów w posiłkach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży.
Rekomendacje co do posiłków szkolnych zakładają między innymi uwzględnienie większej ilości warzyw a także owoców, większą podaż morskich, tłustych ryb, ograniczenie potraw smażonych, zapewnienie dzieciom zdrowych napojów.
Ułatwieniem dla każdej placówki stosującej nowe przepisy będzie wsparcie Państwa jako rodziców np. w formie rozmowy z dzieckiem i zachęcania go do spożywania posiłków przygotowywanych w placówce.
Wymagania dotyczące posiłków szkolnych.
- Codzienne jadłospisy powinny zawierać produkty z każdego poziomu Piramidy zdrowego żywienia dla dzieci i młodzieży.
- Zupy, sosy oraz potrawy powinny być sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyjątkiem koncentratów z naturalnych składników.
- Tłuste ryby morskie ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 powinny być podawane co najmniej raz w tygodniu.
- Produkty zbożowe powinny znaleźć się w każdym głównym posiłku. Według norm żywienia zaleca się zwiększenie w diecie udziału produktów zbożowych z tzw. grubego przemiału np.: kaszy gryczanej, ryżu brązowego, pieczywa graham.
- W jadłospisie powinna się znaleźć codziennie co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, nasiona roślin strączkowych.
- Zalecany jest dostęp do wody pitnej dla każdego dziecka. Napoje zalecane w diecie dzieci to woda, naturalne soki owocowe, warzywne, soki owocowo-warzywne, napoje mleczne, herbatki owocowe. Napoje przygotowywane na miejscu nie mogą zawierać więcej niż 10 g cukrów w 250 ml.
- Zaleca się podawać potrawy smażone nie częściej niż 2 razy w ciągu tygodnia. Do smażenia powinno się stosować olej rzepakowy i oliwę z oliwek.
Za żywienie w naszej placówce odpowiedzialna jest Pani Teresa Bator– Intendent i Pani Halina Siwińska – Szefowa kuchni, które zajmują się prawidłowym komponowaniem posiłków dla dzieci i młodzieży. Jadłospisy układane są zgodnie z powyżej wymienionymi wymaganiami.
Dodatkowo do jadłospisu zamieszczamy alergeny, które są zawarte w procedurze przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.