• Sekretariat, Intendent: poniedziałek - piątek 7:00 - 15:00 • Świetlica: poniedziałek - piątek 6:30 - 15:30 •Tel: 81 880 90 03

logo sp

           Informujemy, iż cena jednego obiadu (zupa+drugie danie+kompot) wynosi 7,00 zł, a samej zupy 4,00 zł.

Opłata za obiady uiszczana jest na konto bankowe do 3 dnia każdego miesiąca

(Nr konta 46 8191 1071 2006 6000 0161 0002) - Szkoła Podstawowa w Żyrzynie.

Informacja o wysokości opłaty za obiady za dany miesiąc (bez odliczeń) będzie zamieszczana na stronie internetowej szkoły i na tablicy ogłoszeń w szkole 1dnia roboczego każdego miesiąca. Odpłatności należy dokonywać zawsze od 1-go dnia roboczego danego miesiąca.

Na dokonanym przelewie lub wpłacie koniecznie musi być zawarta informacja z danymi ucznia spożywającego posiłek w szkole np. ,,Opłata za obiady za m-c wrzesień 2023r. Jan Kowalski kl. Ia,,

         W przypadku nieobecności, stołującemu przysługuje zwrot dziennej stawki żywieniowej za każdy dzień nieobecności w szkole pod warunkiem wcześniejszego jej zgłoszenia telefonicznego lub poprzez sms (81 880 90 03 lub 507 812 135) najpóźniej do godz.15:00 w dniu poprzedzającym nieobecność dziecka w szkole. W nagłych sytuacjach nieobecność stołującego można zgłosić w danym dniu, tylko do godziny 7:30. Intendent pracuje w godzinach od 7:00 do 15:00.

Nie zgłoszona  nieobecność na posiłku nie podlega zwrotowi kosztów. Wszystkie potwierdzone przez intendenta zgłoszone nieobecności stołującego, rodzic jest zobowiązany sam dokonywać odliczeń w następnym miesiącu.

Rezygnację ze spożywania obiadów przez ucznia należy zgłosić do intendenta najpóźniej 2 dni przed rozpoczęciem następnego miesiąca.

 

Uwaga:

Dotychczasowy numer telefonu do kontaktu z intendentem (81 880 90 25) pozostaje nieaktualny do odwołania. Proszę kontaktować się pod numerem telefonu 507 812 135 lub bezpośrednio z sekretariatem 81 880 90 03.

 

 

 

ZASADY  ŻYWIENIA  DZIECI  I  MŁODZIEŻY    W  SZKOLE  PODSTAWOWEJ  W  ŻYRZYNIE

 

Żywienie dzieci i młodzieży w naszej szkole opiera się na określonych zasadach i spełnia wypracowane przez ekspertów normy i wymagania. Kontrolę nad spełnianiem wymagań z tego zakresu pełni organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Sanepid). Minister Zdrowia wydaje stosowne rozporządzenia regulujące kwestie wymagań odnośnie żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży oraz żywności oferowanej do sprzedaży w placówkach szkolnych.

Aktualnie wymagania te precyzuje rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach(Dz.U. z 2016r.poz 1154).

Zapisy § 1 rozporządzenia zawierają wymagania co do zawartości cukru, tłuszczu i soli w poszczególnych, wybranych grupach środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty.

Wymagania dla żywienia zbiorowego  w placówkach szkolnych znajdują się w§ 2 rozporządzenia Ministra Zdrowia.

Zgodnie z zapisami zawartymi w rozporządzeniu środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej.

Aktualnie obowiązujące normy to opracowane w Instytucie Żywności i

Żywienia w 2020r Normy Żywienia dla populacji Polski.

Ponadto w rozporządzeniu zawarte są wytyczne co odpowiedniego doboru i częstotliwości podaży poszczególnych grup produktów w posiłkach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży.

Rekomendacje co do posiłków szkolnych zakładają między innymi uwzględnienie większej ilości warzyw   a także owoców, większą podaż morskich, tłustych ryb, ograniczenie potraw smażonych, zapewnienie dzieciom zdrowych napojów.

 Ułatwieniem dla każdej placówki stosującej nowe przepisy będzie wsparcie Państwa jako rodziców np. w formie rozmowy z dzieckiem i zachęcania go do spożywania posiłków przygotowywanych w placówce.

Wymagania dotyczące posiłków szkolnych.

  1. Codzienne jadłospisy powinny zawierać produkty z każdego poziomu Piramidy zdrowego żywienia dla dzieci i młodzieży.
  2. Zupy, sosy oraz potrawy powinny być sporządzane z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyjątkiem koncentratów z naturalnych składników.
  3. Tłuste ryby morskie ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 powinny być podawane co najmniej raz w tygodniu.
  4. Produkty zbożowe powinny znaleźć się w każdym głównym posiłku. Według norm żywienia zaleca się zwiększenie w diecie udziału produktów zbożowych z tzw. grubego przemiału np.: kaszy gryczanej, ryżu brązowego, pieczywa graham.
  5. W jadłospisie powinna się znaleźć codziennie co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, nasiona roślin strączkowych.
  6. Zalecany jest dostęp do wody pitnej dla każdego dziecka. Napoje zalecane w diecie dzieci to woda, naturalne soki owocowe, warzywne, soki owocowo-warzywne, napoje mleczne, herbatki owocowe. Napoje przygotowywane na miejscu nie mogą zawierać więcej niż 10 g cukrów w 250 ml.
  7. Zaleca się podawać potrawy smażone nie częściej niż 2 razy w ciągu tygodnia. Do smażenia powinno się stosować olej rzepakowy i oliwę z oliwek.

Za żywienie w naszej placówce odpowiedzialna jest Pani Teresa Bator– Intendent i Pani Halina Siwińska – Szefowa kuchni, które zajmują się prawidłowym komponowaniem posiłków dla dzieci i młodzieży. Jadłospisy układane są zgodnie z powyżej wymienionymi wymaganiami.

Dodatkowo do jadłospisu zamieszczamy alergeny, które są zawarte w procedurze przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Informacje prawne

Kontakt

© Szkoła Podstawowa im. A. Mickiewicza w Żyrzynie. Wszystkie prawa zastrzeżone.