Decyzja o wyborze szkoły ponadpodstawowej musi być bardzo dobrze przemyślana i podjęta rozważnie, gdyż jej konsekwencje będą miały wpływ na przyszłość młodego człowieka. Winna być podyktowana osobistymi predyspozycjami i zainteresowaniami każdego ucznia w powiązaniu z aktualną i prognozowaną sytuacją społeczno-gospodarczą. Aby ułatwić Wam jej podjęcie, przygotowaliśmy Informator "Edukacja w Powiecie Puławskim 2022/23", zawierający rzetelne i wyczerpujące informacje w zakresie oferty edukacyjnej szkół powiatowych - napisała we wstępie do folderu edukacyjnego starosta puławski Danuta Smaga. Zapraszamy do lektury!
>>Publikacja jest dostępna wyłącznie w formie elektronicznej w pliku pdf.<<
{pgslideshow id=1384|width=640|height=480|delay=3000|image=L|pgslink=1}
W piątek 22 kwietnia obchodziliśmy Dzień Ziemi,
największe międzynarodowe święto ekologiczne.
Tegoroczna edycja odbyła się pod hasłem „Zainwestuj w naszą planetę”.
Święto to zostało ustanowione w 1970 roku, obecnie jest obchodzone w 192 krajach.
W Polsce Dzień Ziemi świętujemy od 1990 roku.
W sobotę 23 kwietnia w Warszawie odbył się Puchar Polski Młodzików w Taekwondo Olimpijskim - najważniejsze zawody Młodzików w tym roku. W zawodach wystartowali najlepsi zawodnicy w Polsce w poszczególnych kategoriach wagowych. Wzięli w nich również udział dwaj uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Żyrzynie:
1. Franciszek Kozak zajął 5-te miejsce w Kyorugi (walki) w kategorii 40kg. Stoczył dwie walki - pierwsza wygrana i druga przegrana z późniejszym zwycięzcą tej kategorii wagowej.
2. Patryk Kędziora zdobył srebrny medal w Kyorugi (walki) w kategorii 33 kg - stoczył aż 4 walki z czego 3 wygrał i przegrał jedynie walkę finałową.
{pgslideshow id=1382|width=640|height=480|delay=3000|image=L|pgslink=1}
Gratulujemy Kindze i Weronice - brawo, wspaniałe prace!
{pgslideshow id=1383|width=640|height=480|delay=3000|image=L|pgslink=1}
12 kwietnia 2022 r. obchodziliśmy "Dzień czekolady". Z tej okazji uczniowie na zajęciach świetlicowych z panią Marylą poznali przepis i przygotowali własne czekolady. Nauczyli się łączyć mleko, masło, cukier, kakao, mleko w proszku, orzechy. Po schłodzeniu w lodówce czekolada wszystkim bardzo smakowała.